Hotelsengetøj i lærredsvævning | Beirholm Lagersalg

Vævemetoder

Vævemetoden, som passer til dig

Vævemetoden er en væsentlig del af tekstilets kvalitet og følelse. Her giver vi dig et indblik i nogle af de typiske vævemetoder og forklarer, hvordan vævemetoden bidrager til din oplevelse af dit nye hotelsengetøj.

 

Satin- og lærredsvævning

De mest hyppige vævemetoder er satin- og lærredsvævning.

Vi får ofte spørgsmål såsom: hvad er satin sengetøj? Hvad er satin sengetøjet lavet af? Hvad er bomuldssatin sengetøj? Hvad er percale sengetøj? Her får du en hurtig indflyvning til netop disse spørgsmål.

Hvad kendetegner satin?

Satin er en vævemetode. Satinvævningen er kendetegnet ved sin bløde - nogle vil endda sige silkebløde - følelse mod huden og sin glans. Satinvævningen er en klassiker på hotelværelset, på grund af netop sin bløde følelse og glans, som giver sengen et eksklusivt udtryk.

Vævningens konstruktion er typisk givet ved at væve 4 (skud)tråde skiftevis over og under 4 kædetråde.
 

Illustration af satin vævemetode

 

Hvad er satin lavet af?

Satin bliver ofte forvekslet med bomuldssatin og det kan føre til forvirring. Satin er og bliver en vævemetode.

Når man væver satin, så kan man væve det af forskellige råmaterialer. Man kan fx væve satin af 100% bomuldsgarner, hvilket netop svarer til bomuldssatin.

Man kan også væve satin af en blanding af polyester og bomuldsgarner - og i forskellige blandingsforhold (80% bomuld og 20% polyester eller 50% bomuld og 50% polyester osv.). Derfor har satin i sig selv ikke noget med kompositionen - altså valget og sammensætningen af råmaterialer - at gøre, men refererer udelukkende til selve vævemetoden.

Hoteller, som vælger satinvævet sengetøj, benytter sig i højere grad af en bomuld/polyester-blanding, fordi polyesteren er med til at give en længere levetid, mindre krøl og krymp og en hurtigere tørretid. Du kan læse mere om fordelene ved polyester og bomuldskompositionen her.

Satinvævet hotelsengetøj | Beirholm Lagersalg
Lærredsvævet hotelsengetøj | Beirholm Lagersalg

Hvad er lærredsvævning?

Lærredsvævningen er den mest simple vævemetode. Her væves garnerne (skud og kæde) over og under hinanden - en over og en under. Vævningen sikrer en stærk grundkonstruktion, hvilket giver sengetøjet med lærresvævning en ekstrem holdbarhed og lang levetid.


Illustration af lærredsvævning

 

Hvordan føles lærredsvævet sengetøj?

Lærredsvævet sengetøj har mere griff en satin. Det kan føles en anelse stift. Flere ville sige, at det har en crispy følelse. Farveudtrykket er - modsat satin - mere mat og naturligt.

 

Percale sengetøj er lærredsvævet men af fine garner

Har du hørt om percale? Percale er også lærredsvævet. Hvor lærredsvævningen er uafhængig af typen af garner er percale kendetegnet ved, at der bruges relativt fine garner. Dette giver en blød men crispy overflade.

​Tekstiler og kvaliteter - et univers af nørderi

Når man taler tekstiler og kvalitet, så åbner man døren til et univers af nørderi. Hos Beirholm taler vi sjældent om gode eller dårlige kvaliteter. I stedet taler vi om behov, funktionalitet og præferencer og vurderer i den sammenhæng, om kvaliteten er egnet til formålet eller ej.

Med denne korte indflyvning til vævemetoder har vi berørt ét element der karakteriserer kvaliteten af sengetøj. Der findes flere elementer fx kompositionen, garnernes finhed, vægten på metervaren m.v., som til sammen udgør sengetøjets kvalitet, følelse og udtryk.